top of page

Project Inclusieve Speeltuin Gerard Dou

We delen graag meer informatie met u over de herinrichting van de Gerard Dou als inclusieve speeltuin, oftewel een SamenSpeelPlek. Als een van de meest geliefde ontmoetingsplekken in Huizum-West en met een geschiedenis van 90 jaar wordt de Gerard Dou straks een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Wat houdt het project in?

Ons doel is om de Speeltuin om te vormen tot een inclusieve speeltuin - een plek waar kinderen van alle bekwaamheden kunnen samenspelen en waar iedereen zich welkom voelt. We geloven dat spelen een essentiële basisbehoefte is voor de ontwikkeling van kinderen en dat dit plezier voor alle kinderen toegankelijk moet zijn.

Om dit te bereiken, zijn we van plan de speeltuin volledig toegankelijk te maken door middel van fysieke aanpassingen, zoals het verbreden van speelaanleidingen, het aanleggen van rolstoelvriendelijke ondergronden, het creëren van speciale speelzones en het aanleggen van toegankelijke paden. Bovendien zullen nieuwe speeltoestellen worden toegevoegd en verouderde toestellen worden vervangen, zodat de speeltuin voor iedereen aantrekkelijk is.

Waar staan we nu?

Begin 2023 zijn de eerste gesprekken gestart om dit project tot leven te brengen, en we zijn nu op het punt beland waarop de herinrichtingsplannen voor de speeltuin zijn gepresenteerd. De komende tijd zullen we gebruiken om de plannen nog meer vorm te geven, de puntjes op de i etc. Dit doen we door de plannen te valideren bij de verschillende gebruikers van de speeltuin. Daarnaast zijn we op dit moment druk bezig om de financiering rond te krijgen. Vele fondsen zijn inmiddels aangeschreven en we hopen in de komende maanden vele positieve berichten te mogen ontvangen.

Planning

Het project is opgesplitst in 2 fases. Afhankelijk van de financiering hopen we fase 1 te starten in het voorjaar van 2024 en fase 2 in het najaar van 2024.

Fase 1 betreft de herinrichting van de speeltuin

Fase 2 betreft de aanplanting van groen in de speeltuin

Tijdens fase 1 en 2 zal de speeltuin gesloten zijn. We hopen tussen fase 1 en 2 (beperkt) open te kunnen.

Achtergrondinformatie

De Gerard Dou Speeltuin is al sinds 1933 een geliefde ontmoetingsplek voor kinderen en gezinnen in de sfeervolle wijk Huizum-West in Leeuwarden. Met een geschiedenis die meer dan negentig jaar teruggaat, heeft deze speeltuin ontelbare herinneringen gecreëerd en blijvende vriendschappen gesmeed. Vernoemd naar de beroemde Nederlandse kunstschilder Gerard Dou, heeft deze plek altijd gestreefd naar het creëren van een atmosfeer van spel en plezier.

Door de jaren heen heeft de speeltuin zich ontwikkeld tot een plek waar generaties kinderen hebben gespeeld. In het kader van toekomstbestendigheid en inclusiviteit streven we ernaar om de speeltuin te transformeren tot een plek waar werkelijk iedereen kan meedoen. Het idee voor een inclusieve speeltuin is ontstaan uit de behoefte aan een samenspeelplek binnen onze wijk en de gemeente. Speeltuinen zijn van levensbelang voor een inclusieve samenleving. Want, er zijn zo’n 100.000 kinderen met een handicap in Nederland, die nu helaas in ontoegankelijke speeltuinen vooral meekijken, in plaats van kunnen meespelen. Daarom willen wij een plek creëren waar kinderen van alle bekwaamheden samen kunnen spelen, waar families met verschillende behoeften zich welkom voelen en waar vriendschappen kunnen bloeien zonder enige beperking.

In de loop der jaren heeft de speeltuin talloze veranderingen doorgemaakt, maar deze aanstaande herinrichting markeert een nieuwe mijlpaal. Met de steun van betrokken buurtbewoners en gemeenschapspartners, en met de inzet van ons toegewijde team, werken we aan het realiseren van dit project. We geloven dat deze transformatie niet alleen de Gerard Dou ten goede zal komen, maar ook een lichtend voorbeeld zal zijn van inclusiviteit en de gemeenschapsgeest in Leeuwarden.

Voortgang 

Mogelijk gemaakt door:

040.218 SamenspeelFonds_Logo_RGB.jpg
logo_fryslan_kleur_rgb_300.jpg
sportakkoord_edited.jpg
VSBfonds logo kleur.jpg
logo OBW.png
PW .png

Partners

Red_KOMPAN_HL_Let-s_play_1000x397.png

Contact

Heeft u vragen over het project, dan kunt u contact opnemen met Marc van den Bos, marc@gerarddou.nl of via 06-81269033

bottom of page