top of page

Project Inclusieve Speeltuin Gerard Dou

We delen graag meer informatie met u over de herinrichting van de Gerard Dou als inclusieve speeltuin, oftewel een SamenSpeelPlek. Als een van de meest geliefde ontmoetingsplekken in Huizum-West en met een geschiedenis van 90 jaar wordt de Gerard Dou straks een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Wat houdt het project in?

Ons doel is om de Speeltuin om te vormen tot een inclusieve speeltuin - een plek waar kinderen van alle bekwaamheden kunnen samenspelen en waar iedereen zich welkom voelt. We geloven dat spelen een essentiële basisbehoefte is voor de ontwikkeling van kinderen en dat dit plezier voor alle kinderen toegankelijk moet zijn.

Om dit te bereiken, zijn we van plan de speeltuin volledig toegankelijk te maken door middel van fysieke aanpassingen, zoals het verbreden van speelaanleidingen, het aanleggen van rolstoelvriendelijke ondergronden, het creëren van speciale speelzones en het aanleggen van toegankelijke paden. Bovendien zullen nieuwe speeltoestellen worden toegevoegd en verouderde toestellen worden vervangen, zodat de speeltuin voor iedereen aantrekkelijk is.

Waar staan we nu?

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het groenplan. We hopen uiterlijk 1 juli 2024 in samenwerking met de gemeente Leeuwarden de definitieve opdracht te verstrekken. De benodigde financiering voor de uitvoering van het basisplan is rond. Helaas hebben we harde keuzes moeten maken in wat we laten vervallen. We hopen dat de crowdfunding nog een mooi bedrag oplevert waardoor we toch nog een aantal punten kunnen realiseren.

Planning

De basisfinanciering voor het project is rond en dit betekent dat alle offertes nu definitief worden gemaakt. We gaan er vanuit alle opdrachten te kunnen verstrekken voor 1 juli 2024 in samenwerking met de gemeente. Dit betekent dat de speeltuin hoogstwaarschijnlijk wordt gerealiseerd in oktober en november. In kwartaal 1/2 van 2025 zal dan het gras gezaaid worden. Dit betekent dat de speeltuin 2 aparte periodes gesloten zal zijn.

Achtergrondinformatie

De Gerard Dou Speeltuin is al sinds 1933 een geliefde ontmoetingsplek voor kinderen en gezinnen in de sfeervolle wijk Huizum-West in Leeuwarden. Met een geschiedenis die meer dan negentig jaar teruggaat, heeft deze speeltuin ontelbare herinneringen gecreëerd en blijvende vriendschappen gesmeed. Vernoemd naar de beroemde Nederlandse kunstschilder Gerard Dou, heeft deze plek altijd gestreefd naar het creëren van een atmosfeer van spel en plezier.

Door de jaren heen heeft de speeltuin zich ontwikkeld tot een plek waar generaties kinderen hebben gespeeld. In het kader van toekomstbestendigheid en inclusiviteit streven we ernaar om de speeltuin te transformeren tot een plek waar werkelijk iedereen kan meedoen. Het idee voor een inclusieve speeltuin is ontstaan uit de behoefte aan een samenspeelplek binnen onze wijk en de gemeente. Speeltuinen zijn van levensbelang voor een inclusieve samenleving. Want, er zijn zo’n 100.000 kinderen met een handicap in Nederland, die nu helaas in ontoegankelijke speeltuinen vooral meekijken, in plaats van kunnen meespelen. Daarom willen wij een plek creëren waar kinderen van alle bekwaamheden samen kunnen spelen, waar families met verschillende behoeften zich welkom voelen en waar vriendschappen kunnen bloeien zonder enige beperking.

In de loop der jaren heeft de speeltuin talloze veranderingen doorgemaakt, maar deze aanstaande herinrichting markeert een nieuwe mijlpaal. Met de steun van betrokken buurtbewoners , fondsen en andere partners, en met de inzet van ons toegewijde team, werken we aan het realiseren van dit project. We geloven dat deze transformatie niet alleen de Gerard Dou ten goede zal komen, maar ook een lichtend voorbeeld zal zijn van inclusiviteit binnen de gemeente Leeuwarden.

Plattegrond

Partners

Red_KOMPAN_HL_Let-s_play_1000x397.png
donkergroen-nieuw-logo-635x212px.png

CROWDFUNDING

Voortgang 

Mogelijk gemaakt door:

040.218 SamenspeelFonds_Logo_RGB.jpg
logo_fryslan_kleur_rgb_300.jpg
VSBfonds logo kleur.jpg
sportakkoord_edited.jpg
Hallo Jumbo Ruyter, van Loonstraat - De leukste supermarkt van Leeuwarden.jpg
images.png
PW .png
logo_NSW.jpg
logo OBW.png
logo_RBG.jpg
logo_HDF.jpg

Contact

Heeft u vragen over het project, dan kunt u contact opnemen met Marc van den Bos, marc@gerarddou.nl of via 06-81269033

images.jpg
bottom of page